czwartek, 14 lipca 2016

Pancake lekiem na całe zło!

Po tygodniu rannego wstawania i załatwiania tysiąca spraw, przychodzi weekend, który pozwala złapać nam chwilę wytchnienia, wyciszenia i... rozpieszczenia kubków smakowych.
Moim co weekendowym rytuałem jest zaserwowanie sobie odrobiny przyjemności w postaci czegoś słodkiego, a zarazem wciąż utrzymanego w zdrowotnych ryzach - między innymi są to  amerykańskie pancakes. Możliwości łączenia ze sobą składników i propozycji podania są ograniczone tylko tym co lubimy.
Jako kulinarny samouk, wciąż szukam idealnego przepisu, który zadowoli mnie w 100% i będzie numerem jeden wśród sposobów na przyrządzenie na puchatych naleśników.

W miniony weekend u mnie królowały pancakes z poniższego przepisu:
  • 1 średni banan
  • 1 łyżka stołowa dżemu (w moim przypadku niskosłodzony z czarnych porzeczek)
  • 2 jajka
  • 5 łyżek stołowych płatków owsianych górskich
  • 30 g izolatu białkowego (może zostać zastąpione zwykłym kakao) o smaku Chocolate Cookies z ALLNUTRITION
... i zawsze jako mój sekretny składnik dodaję pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania jest BANANalnie prosty:

Jajka, płatki owsiane, odżywka białkową, proszek do pieczenia i 3/4 banana blenderuje do momentu uzyskania gęsto-rzadkiej masy (bardziej rzadszą w porównaniu do tradycyjnych naleśników).
Chochlą (im mniejsza tym lepiej) wylewamy masę na rozgrzaną patelnię (u mnie bez dodatku tłuszczu, jeśli już można użyć łyżeczkę oleju kokosowego - na pewno wzmocni smak i aromat). Następnie po 30 sekundach przerzucamy naszego naleśnika na drugą stronę i po kolejnej pół minucie przekładamy na talerz.
Resztę banana kroimy w plastry i przekładamy naprzemiennie z dżemem. Na końcu można przyprószyć pancakes cukrem pudrem.




Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz